zaterdag 8 september 2007

Een Word-bestand opschonen

Om een m.b.v. Trados Translator’s Workbench vertaald Word-bestand op te schonen moet Trados TW zijn geïnstalleerd en moet er een dongle/softkey op de computer aanwezig zijn.

Start de Workbench. Open het vertaalgeheugen dat gebruikt moet worden (File > Open, blader naar het juiste bestand). Linksonder in het venster verschijnt de melding dat het vertaalgeheugen is geopend.

Klik op Tools > Clean Up... Het volgende venster verschijnt.


Klik op Add... en blader naar het op te schonen bestand. Er kunnen meerdere bestanden tegelijk worden opgeschoond. Kies voor de optie Update TM of Update Document*.

Tijdens het opschonen worden automatisch logbestandjes aangemaakt. Deze bevatten vaak geen relevante informatie; ze kunnen echter wel voor vervuiling zorgen als ze niet regelmatig worden weggegooid. Een manier om vervuiling te voorkomen, is ze in de map C:\temp of C:\Windows\temp te plaatsen en deze map geregeld leeg te maken.

Klik op Clean Up. Het document wordt nu opgeschoond. De voortgang van de opschoonactie is te volgen via de twee percentagebalken.

NB: Let er tijdens de actie op of er foutmeldingen onderin het venster verschijnen. Als er foutmeldingen verschijnen, zijn er waarschijnlijk tags en bronzinnen in het opgeschoonde document achtergebleven. Is dat het geval, loop het document dan handmatig na op tags ({0> of <0}) en eventueel achtergebleven bronzinnen**.

Tijdens een opschoonactie wordt er in de map waarin zich het opgeschoonde document bevindt, een nieuw bestand aangemaakt met de extensie .BAK. Dit bestand is niets anders dan een volledige back-up van het oorspronkelijke, niet-opgeschoonde document.

* Update TM of Update Document
Update TM: Deze optie moet worden gekozen als een vertaler/revisor het ongeschoonde bestand heeft gewijzigd zonder dat hierbij het vertaalgeheugen is aangepast. Dit is de meest gebruikte optie.
Update Document: Deze optie moet worden gekozen als er zinnen uit het document moeten worden vervangen door zinnen uit het vertaalgeheugen.

** Mocht er tijdens het opschonen iets mis zijn gegaan, bijvoorbeeld omdat er tijdens een revisieronde per ongeluk codes zijn verdwenen, dan is het verstandig eerst de extensie van het BAK-bestand weer te veranderen (document.BAK → document.doc), de fout in het ongeschoonde bestand op te zoeken (Trados geeft in het logbestand en in het opgeschoonde bestand aan waar de fout staat) en te corrigeren, en vervolgens dit bestand opnieuw op te schonen. Als de extensie niet wordt veranderd en je probeert het BAK-bestand op te schonen, gaat het mis. Trados wil namelijk een nieuw BAK-bestand aanmaken met dezelfde naam als het oude BAK-bestand, en dat gaat niet. Het resultaat: het BAK-bestand wordt gewist.

Zie ook Een ongeschoond bestand 'hardhandig' opschonen.

Geen opmerkingen: