maandag 3 september 2007

Een ongeschoond bestand ‘hardhandig’ opschonen

Een enkele keer wil het wel eens voorkomen dat een Word-bestand zich niet goed laat opschonen, bijvoorbeeld als er veel afbeeldingen in het bestand aanwezig zijn of als een groot bestand op een wat oudere pc moet worden opgeschoond. Probeer in dat geval eerst het bestand op te slaan als rtf en vervolgens het rtf-bestand op te schonen. Mocht dit ook niet lukken, dan kan het bestand worden opgeschoond via de opschoonmacro van Trados die in Word is geïnstalleerd.

Let op! Bij het opschonen met de macro wordt er geen BAK-bestand aangemaakt, wordt het geheugen niet bijgewerkt, en worden eventuele fouten tijdens het opschonen niet gesignaleerd. Maak een kopie van het ongeschoonde Word-bestand en loop het bestand na het opschonen nog even na op de aanwezigheid van Trados-codes.

Open het op te schonen bestand in MS Word. Ga in de menubalk naar Extra > Macro > Macro’s. Er verschijnt een venster met alle in Word aanwezige macro’s.


Selecteer de macro tw4winClean.Main (de benaming kan wat afwijken in de verschillende Trados-versies) en klik op Uitvoeren. Het bestand wordt direct opgeschoond.

1 opmerking:

Unknown zei

Ik heb met enige regelmaat last van dit probleem en zit dan alle segmenten handmatig te ontdoen van de brontekst en codes (althans in kleine tekstjes, in grote is dat natuurlijk geen doen). Heel erg bedankt dus voor deze gouden tip!

Christien