zaterdag 20 oktober 2007

Woordenlijsten van Apple

De meeste vertalers weten de glossaries van Microsoft wel te vinden. Om de woordenlijsten van Apple te pakken te krijgen (en vooral om ze te gebruiken) kan een probleem zijn, met name voor Windows-gebruikers.

De meest recente versie (2005) van de bestanden is hier te vinden. Het probleem is dat Apple de bestanden aanbiedt als DMG-bestand. Een DMG-bestand is een zichzelf installerende disk image en is alleen op een Mac gemakkelijk te openen. Er zijn wel omwegen, waarvan er een hier besproken wordt, maar die zijn enorm arbeidsintensief.

In het meest recente DMG-bestand zitten 227 zogenaamde .ad-bestanden (Application Dictionary). Dit zijn eigenlijk gewone tekstbestandjes die je in elke tekstverwerker (ook onder Windows) kunt openen. De snelste manier om deze bestandjes in je bezit te krijgen is eigenlijk: zoek iemand op die een Mac heeft, laat hem of haar het DMG-bestand openen en vervolgens de .ad-bestanden zippen (bij elkaar zo'n 2 MB) en weer terug sturen.

Overigens hebben we dit onlangs zelf gedaan voor een collega, en we hebben het zip-bestand (Engels-Nederlands) voor hem hier neergezet. Als je snel bent, staat het er misschien nog wel...

Geen opmerkingen: