dinsdag 18 september 2007

Trados of SDLX op een Mac

Trados en SDLX zijn typische Windows-programma's en het ziet er voorlopig niet naar uit dat de software naar Mac OS X gepoort gaat worden. SDL meldt hier dat de pakketten wel gebruikt kunnen worden met een emulator, zoals Virtual PC. Zelf hebben we eigenlijk alleen maar slechte ervaringen met Virtual PC voor de Mac. De software is niet alleen duur maar vooral ook ontzettend traag. Bovendien werkt Virtual PC alleen op PowerPC-systemen, niet op de nieuwere Intel-Macs.

Zelf hebben we erg goede ervaringen met Parallels Desktop 3.0 for Mac op een 667-MHz MacBook Pro met 2,16-GHz Intel Core Duo-processor. We hebben Trados 7.0 Freelance geĆÆnstalleerd en gevalideerd met een softkey (het licentiebestandje license.lic, we hebben niet geĆ«xperimenteerd met een USB-dongle).

Trados-pictogram in het Dock


Parallels is een stuk goedkoper dan Virtual PC (ongeveer 80 euro versus ongeveer 250 euro voor Virtual PC) en de software is razendsnel. Je merkt eigenlijk niet eens dat je binnen een virtual machine aan het werk bent: het gaat net zo snel als op een nieuwe pc. Je moet uiteraard wel een Windows-cd hebben om Windows te kunnen installeren, dus die kosten komen er nog bij (hoewel veel mensen wel ergens een loze Windows-cd hebben liggen).

Natuurlijk is er ook Bootcamp. Het grote nadeel hiervan is alleen dat je een dual-boot-situatie krijgt: je moet de computer dus opnieuw opstarten om van het ene besturingssysteem naar het andere te gaan (tijdverlies: altijd een belangrijk argument voor vertalers). Met Parallels werk je in een Windows-omgeving binnen de Mac-omgeving, zodat je snel even heen en weer kunt switchen en eenvoudig bestanden van het ene OS naar het andere kunt slepen. Bootcamp wordt overigens wel standaard opgenomen in het nieuwe Mac OS X Leopard, dus dat scheelt weer een investering natuurlijk, maar zoals de zaken er nu voorstaan, blijft Parallels voor ons favoriet.

Geen opmerkingen: